Logopedie

Longaandoeningen en stem

Als je een longziekte hebt (bijv. COPD, astma, longfybrose, BE), dan is ademen in rust en tijdens spreken vaak moeilijker. Door de verminderde ademkracht kun je je moeilijker verstaanbaar maken. Je articulatie kan onduidelijk worden en de stem zwak, hees of schor. Ook is het mogelijk, dat je je vaker verslikt. Doordat je de kracht mist om vastzittend slijm of voedsel op te hoesten geeft dat veel problemen. 

Resultaten

  • Bij Stematelier Bennekom krijg je inzicht over de werking van de adem, het strottenhoofd en de articulatieorganen (tong, lippen, kaak) bij spreken en slikken.
  • Door kleine aanpassingen zul je minder last van te weinig lucht hebben, kun je het slijm makkelijker ophoesten, en verslik je je minder.
  • Door articulatie- en stemoefeningen kun je met minder inspanning en beter verstaanbaar communiceren. 
  • Door middel van training zul je minder last van ademtekort hebben spreek je meer verstaanbaar met minder inspanning, kun je eventueel slijm makkelijker ophoesten en verslik je je minder. 

Zing-a-Long

En mocht je van zingen houden, dan ben je van harte welkom bij mijn koor Zing-A- Long in Bennekom! 

1x per 2 weken komen we op woensdagmiddag bij elkaar om samen te werken aan het vergroten van de longcapaciteit en ademconditie, het versterken van de (zang)stem en ook vooral om samen heerlijk te zingen! Je hoeft geen zangervaring te hebben om deel te nemen. 
Lees het artikel over een repetitie van het Zing-a-Long-koor in De Gelderlander.