Zingen

Manuele larynxfacilitatie

Zingen is topsport

Al die spieractiviteit vergt daarom flinke inspanning van het lichaam. Zangers zijn zich hier niet altijd van bewust. Voor topsporters is het heel normaal om dagelijks een massage te krijgen. Zo zou dat ook voor zangers en voor beroepssprekers moeten zijn.

Ben je zanger(es) of beroepsspreker? Probeer dan eens ‘manuele larynxfacilitatie’. Dat brengt je keelgebied zachtheid en verlichting.

Wat is manuele larynxfacilitatie?

Manuele larynxfacilitatie brengt de (vaak té gespannen spieren) snel in een ontspannen toestand. De larynx dat is een ander woord voor het strottenhoofd. Spieren van het strottenhoofd, de nek, de kaak en de mondbodem worden gemasseerd en gestretcht. Dat geeft al snel verlichting en wordt daarom als heel aangenaam ervaren.

Resultaten van manuele larynxfacilitatie

  • ontspannen spieren rond strottenhoofd;
  • gemak met zingen, gezonde zangstem;
  • de stem gebruiken is minder vermoeiend;
  • heesheid weg of sterk verminderd;
  • verlichting van klachten na stemoperatie of stevige verkoudheid.

Voor wie

Deze massagetechniek wordt toegepast bij klachten met betrekking tot heesheid, keelspanning en globusgevoel (gevoel van brok in de keel*).

De behandeling

Vaak is na één behandeling de ontspanning al voelbaar, de keel voelt ruimer, het stemgeven is makkelijker en de stem klinkt meer helder. Meestal zijn 3 behandelingen voldoende om weer met een goede stemtechniek en ontspannen spieren te kunnen spreken en zingen.

* Brok in de keel, achtergrond

Na een periode van veel hoesten, bijvoorbeeld bij een verkoudheid wordt de stem soms hees. Als heesheid langer dan drie weken aanhoudt, ontstaat er vaak een teveel aan spanning in de spieren in en rondom het strottenhoofd. Het zingen en spreken gaat niet meer makkelijk. Dit kan een soort brok in de keel voelen.

Het ontstaat doordat je op een verkeerde manier gaat compenseren met de stem. Meestal herstelt dit vanzelf, maar soms gaan de spieren niet meer automatisch terug naar de ontspannen stand. Dit is te vergelijken met iemand die altijd in een gebogen houding achter de computer zit. Op een gegeven moment, zijn de spieren van schouders en nek zo gevormd, dat het onmogelijk is om nog rechtop te zitten met lage en ontspannen schouders.

Vaak blijft de larynx in in hoge (gespannen) stand staan en zijn de ruimtes tussen de kraakbeengedeeltes kleiner geworden door de spanning. Stretchen of masseren kan dan helpen om weer de juiste ontspanning in de spieren te krijgen en van daaruit weer vrij te bewegen.

Zo is het ook bij de stem. Het is lastig om ontspannen te zingen als de spieren in het gebied gespannen of verkrampt zijn en dan kan manuele facilitatie van het strottenhoofd uitkomst bieden.