Zingen

Plezier in moeiteloos zingen​

Misschien zing je al elke dag, of heb je nog nooit gezongen en voel je een drempel. En misschien wil je voor publiek optreden, of juist alleen maar voor jezelf zingen. Wat je doel ook is: als je op zoek bent naar je ware stemgeluid, ben je van harte welkom bij Stematelier Bennekom voor zangcoaching. Want iedereen heeft aangeboren muzikaliteit en kan het plezier ervaren in zingen. Bovendien worden er in je hersenen positieve stofjes (endorfine, serotonine en dopamine ) aangemaakt als je zelf muziek maakt/zingt.

Het is dus ook nog eens heel erg goed voor je!

Resultaten

Door te zingen:

 • train je je geheugen;
 • krijgt je immuunsysteem een boost;
 • verminder je stress;
 • kom je meer in contact met het hier en nu;
 • word je je bewust van de zeggingskracht van je stem.

Met zangcoaching:

 • verbetert je adem- en zangtechniek en interpretatie;
 • behoud en verbeter je je eigen geluid.

Aandacht voor jouw individuele stem

Bij zangcoaching staat de ontwikkeling van jouw authentieke stemgeluid centraal, niet één bepaalde methode of techniek. Want iedere stem is uniek en niet te vergelijken met die van een ander. Ook is er geen strikte scheiding tussen pop en klassiek nodig. Het één hoeft het ander zeker niet uit te sluiten. Door het ontwikkelen van de juiste technieken kun je zingen wat je wilt, op een manier die bij jou past.

Voor wie

Je kunt bij Stematelier Bennekom terecht als je een bepaald repertoire wilt zingen, maar ook als je singer-songwriter bent en jezelf begeleidt op piano of gitaar. We werken aan het verbeteren van adem- en zangtechniek en interpretatie, zonder afbreuk te doen aan je eigen geluid.

Stemproblemen

Zangers gebruiken hun stem intensief. Wanneer je je stem zoveel belast, kunnen er problemen ontstaan. Bijvoorbeeld dat de stem hees is na een optreden of repetitie. Soms gaat deze heesheid snel over. Maar wanneer de heesheid niet vanzelf weggaat of als het zingen of spreken pijn gaat doen, kun je hiermee bij Stematelier Bennekom met logopedie aan de slag. Samen kijken we naar en werken we aan alle factoren (ademtechniek, stemtechniek, akoestiek, medicatie, soundcheck, etc) die belangrijk zijn voor goed stemgebruik.

Deskundigheid

Bij zingen en spreken zijn dezelfde aspecten belangrijk als instrument, o.a. je strottenhoofd (bouw, resonantieruimtes), stemplooien,  adem(steun) en je articulatieorganen (tong, lippen, kaak). Alleen de gebruikte technieken zijn heel verschillend. De zangstem vraagt om specifieke technieken. Het is belangrijk dat zangdocent, zanger en logopedist dezelfde taal spreken. Zo kan de zangstem optimaal en gezond gevormd worden. Gertie: “Door regelmatig bijscholing te volgen van de meest recente zangtechnieken, blijf ik op de hoogte!”

Wist je dat

Zingen

 • de motorische schors in je brein activeert …
 • het gelukshormoon endorfine laat vrijkomen …
 • in de hersenen bloeddrukverlagend werkt …

Bij zingen 

 • het geluid met een snelheid van 120 km / uur uit je mond komt!