Logopedie

Stemklachten en stemtraining

Stemklachten

Heesheid, stemvermoeidheid, afonie (wegvallen van de stem), schorre stem, geïrriteerde keel, pijn en irritatie bij of na het praten. Tijd voor stem EHBO!
We brengen alle factoren die een negatieve en positieve invloed hebben op de stem in kaart. Door de logopedie-behandeling en aandacht voor stemtechniek wordt de stem helderder, krijgt meer draagkracht en wordt beter belastbaar. 

Logopedie of stemcoaching?

De hieronder beschreven klachten worden in principe aangepakt met logopedie. Het zijn klachten waarvoor een medische indicatie geldt, of klachten die een duidelijke beperking van het dagelijks functioneren veroorzaken. Stemcoaching kun je volgen als er geen medische klachten zijn, maar als je wel het gebruik van de stem wilt verbeteren. Bijvoorbeeld om prettiger of mooier te kunnen zingen, of door beter stemgebruik overtuigend te kunnen spreken
Geen zorgen als je twijfelt over wat jij nodig hebt. Bij Stematelier Bennekom start elk traject met een grondige intake en we formuleren jouw hulpvraag. Hiermee krijgen we ook duidelijkheid of voor jou logopedie of stemcoaching de oplossing is. 

Heesheid

Heesheid na of tijdens het zingen, plotseling geen hoge of lage noten meer kunnen halen, keelspanning door het zingen. Spreken en zingen gebeurt met hetzelfde instrument. De techniek en omstandigheden vragen om een andere focus. Onder het kopje ‘moeiteloos zingen’ vind je meer informatie als je af en toe deze klachten hebt. Gaat de heesheid niet over, dan heb je mogelijk logopedie nodig.

Globus (brok in de keel)

Globus is het gevoel alsof er een brok in je keel zit, een gevoel van spanning rond de hals, gevoel niet goed te kunnen ademen, en/of er is een niet-vloeiende slikbeweging. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door overmatige spierspanning. Vaak vindt er eerst medisch onderzoek plaats om organische problemen uit te sluiten. Bij Stematelier Bennekom wordt manuele facilitatie van de spieren van de larynx (strottenhoofd) gegeven, zodat de overmatige spierspanning afneemt en je weer meer ruimte en ontspanning voelt in het keelgebied, zodat je weer makkelijk kunt spreken en/of zingen!

Ademproblemen

Heb je problemen met (ont)spanning, stressklachten, hyperventilatie, een gespannen (spreek)ademhaling, moeite met ademsteun?
Ademen wordt voor het grootste deel aangestuurd door een deel van het brein waar we geen invloed op hebben. Spanningen kunnen er al voor zorgen dat de adem hoger en sneller wordt. Adem- en ontspanningsoefeningen stimuleren een meer ontspannen adempatroon. Bij Stematelier Bennekom wordt o.a. gewerkt volgens de Adem- en ontspanningsmethode van J. van Dixhoorn, Buteyko en Coblenzer en Sven Smit.

Spanning in het kaakgebied

Overmatige spanning in kaakgebied, heeft invloed op het spreken en de stemgeving. In het geval van kaakklachten, wordt er nauw samengewerkt met gespecialiseerde fysiotherapeuten (oro-faciaal en/of cranio-sacraal). De fysiotherapeut werkt aan de problemen in het kaakgewricht. Logopedie richt zich op de kaakspieren die werken bij spreken, stemgeven en slikken. Ook hier brengt vocal massage (manuele larynxfacilitatie) verlichting.

Verstaanbaarheid

Onduidelijke articulatie, onvoldoende spreekvolume zijn essentieel voor de verstaanbaarheid. Mensen met een verminderde verstaanbaarheid krijgen meestal opvallend vaak ‘wat zeg je?’ te horen. Dit kan vervelend zijn voor de communicatie en kan een spreker ook onzeker maken. Met oefeningen voor articulatie, spreektempo en stem verbeteren we je verstaanbaarheid .

Behandeling en vergoeding

Logopedie wordt gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar. Zie voor meer informatie de pagina ‘behandeling, tarieven en vergoeding‘.

Meer weten over anatomie en fysiologie van de stem?

Lees hierover op de website van het St Augustinus Ziekenhuis in België of bekijk de video:

Laryngoscopie (stembandonderzoek)

door prof. Martin Birchall bij operazangeres Francesca Chienjina tijdens “the Christmas Lectures 2017” met Sophie Scott. Bekijk de video.

Wist je dat

  • cafeïne, alcohol en roken slecht zijn voor je stem…
  • cafeïne en alcohol vocht wegnemen rondom je stemplooien…
  • alcohol het slijmvlies irriteert …

Voor de beste hydratatie en verzorging van de slijmvliezen kun je het beste thee drinken van (verse) gember. Eventueel aangevuld met citroen, honing en/of een beetje kurkuma.